top of page

Hojicha green tea - Lyxig alkoholfri dryck till dessert på citronsorbéGrönt Hojicha-te och sorbet

Något av det första jag tänker på när det gäller Japan, kultur och öven japansk matkultur är harmoni. På resa i Osaka blev vi serverade varmt Hojicha-te till en kall sorbet. En av de bästa pairings jag upplevt!

 

Hojicha green tea

Hojicha är en unik variant av grönt te som har sina rötter djupt rotade i japansk kultur och tradition. Till skillnad från andra gröna teer genomgår Hojicha en speciell process som inkluderar rostning av tebladen över öppen eld. Denna rostningsprocess ger teet dess karakteristiska bruna färg och unika smakprofil. Rostningen ger en söt, nötig smak med subtila toner av karamell och en lättare kropp jämfört med andra gröna teer.


För att tillreda Hojicha, används vanligtvis en lägre vattentemperatur än för andra gröna teer, vanligtvis runt 80-90 grader Celsius. Tebladen kan sedan bryggas i cirka 1-2 minuter beroende på önskad styrka. Hojicha är också känt för sin mångsidighet; det kan bryggas varmt som en varm dryck under kallare månader eller bryggas kallt som en uppfriskande sommardryck.


Historiskt sett har Hojicha varit populärt som ett te för vardagsbruk i Japan, men det har även fått internationell uppmärksamhet och popularitet för sin distinkta smak och mångsidighet. Dess rostade smak gör det till ett utmärkt alternativ för dem som normalt inte uppskattar den mer gräsiga smaken av traditionella gröna teer, som jag.


Grönt te som alkoholfri dryck till dessert

När vi blev serverade det på en fantastisk Shabu Shabu restaurang i Osaka nyligen så serverades en kopp varmt Hojicha-te till en kula sorbet som smaksatts med citron och lite mynta. Örtigheten i teet tillsammans med citronen och myntan i sorbeten gifte sig perfekt smakmässigt. Den varma drycken tillsammans med den iskalla desserten var i perfekt harmoni. Jag har många gånger druckit kaffe eller en avec till dessert men då tar ofta drycken över för mycket. Det här var en snudd på perfekt kombination där alla subtila smaker kom till sin rätt och även förstärkte varandra!


Grönt te kan verkligen vara perfekt till dessert och en bättre dryck helt enkelt, inte för att den är alkoholfri utan för att den helt enkelt passar bättre

.

 

Har du provat grönt te till dessert och vad är din bästa kombination?


Comments


Det senaste..

bottom of page