top of page

3 tips på alkoholfri dryck till köttbullar



Köttbullar har funnits i vårt kök sedan början av 1700-talet. Ursprungligen var det en rätt för de mer välbärgade, men är nu en favorit på flesta svenska middagsbord. Och enligt nästan alla så är just deras mammas, mormors eller farmors köttbullar de bästa...


Traditionellt serveras köttbullar med gräddsås, lingonsylt och potatismos eller potatis och när det kommer till att välja alkoholfri dryck till köttbullar så finns det lite att tänka på. När man väljer dryck att matcha med köttbullar är det viktigt att tänka på smakerna i rätten. En lätt och frisk dryck kan balansera den rika och krämiga gräddsåsen, samtidigt som den söt-syrliga lingonsylten kan kontrasteras av en mer fruktig dryck.


För att hjälpa lite på vägen i hur man kan tänka så har jag valt ut 3 stycken riktigt bra drycker som jag tycker man ska prova 😀


 


Grönsöö Kulturmust

Grönsöö kulturmust från Grönsöö Säteri

Nyanserad, fruktig smak med sötma och tydlig karaktär av vinteräpplen, inslag av kryddor, gula päron, pomerans och honung. Sötman och pommeransen kommer gifta sig fint med köttbullarna. Prova att krydda köttbullarna lite lätt med Pommerans för ytterligare en dimension i smaken...


Äpplena till Grönsöömust kommer från äppelodlingar i Mälardalen och är en blandning av sorterna Signe Tillisch, Aroma, Lobo, Ingrid Marie, Gravensteiner och Åkerö Grönsöö Slottsträdgårdar förvaltas sedan 200 år av familjen Ehrenheim. Karl IX hovträdgårdsmästare Johan Ludvigsson anlade slottsträdgårdarna redan år 1623. Idag är det Sveriges äldsta kommersiella fruktodling som en del av ett levande kulturarv kring Grönsöö slott.

 
Le Petiot

Le Petiot Jus de Poire Pétillant är en mousserande päronmust från Domfront i södra Normandie. Det är även därifrån de tar sina päron till den här musten

Mycket fruktig, söt mousserande must med inslag av gula päron, marsipan och örter. Servera den väl kyld i Rielingglas eller kupade champagneglas


Drycken är gjord på ciderpäron från Normandie och cider från Normandie brukar ibland kallas för ”Normandies champagne” för sina bubblor och vackra gyllene färg. Den tillverkas i Domfrontais, en region som sträcker sig över departementen Orne, Manche och Mayenne. precis som den alkoholhaltiga päroncidern. Poiré har även sin egen ursprungsbeteckning, AOP Poiré Domfront, som är den minsta skyddade ursprungsbeteckningen i Frankrike.

 

Enebärsdricka från Brunneby
Brunneby Enebärsdricka från Brunneby Musteri, alldeles utanför Borensberg i Östergötland

Smaken är söt, kryddig och aromatisk och gifter sig väl till både kryddigheten i köttbullarna som sötman i såsen. Servera den gärna kyld i stora kupor


Redan 1941 började lantbrukaren Carl-Gösta Kjellin börja pressa äpplen på Brunneby Gård. Han lade då samtidigt grunden till familjeföretaget Brunneby Musteri som nu förädlat frukt och bär i över 70 år. Idag drivs musteriet av nästa generation, Gunnar Kjellin och Eva Ronström.


 

Här fick ni 3 riktigt härliga i mina ögon delikatesser som passar utmärkt som alkoholfri dryck till köttbullar, smaklig måltid!

Comments


Det senaste..

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

 

Här tipsar vi lite då och då om drycker och kombos som vi gillar och som vi inte vill att du ska vara utan.

 

Alkoholfri inspiration helt enkelt :-)

Om du vill kan du även följa oss på Facebook och Instagram...

  • Instagram
  • Facebook

Kul att du vill vara med!

© 2035 by En Bättre Dryck. Powered and secured by Wix

bottom of page